L’ORIGEN DE L’INVENTARI

La visita del conseller

El 20 de gener de l’any 2012, en Ramón Arabia Auleda, perruquer de tota la vida del meu poble, cosí del meu pare i regidor per un partit independent a l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera, va compartir al seu mur del facebook una fotografia que donava compte de la visita de l’aleshores conseller d’Interior de la Generalitat, Felip Puig. Al primer pla de la fotografia apareixen l’alcalde, un regidor del PP, el conseller i el cosí del meu pare. Conscients de l’oficialitat de l’acte i del seu registre fotogràfic, tots ells adopten una postura clarament rígida. En un segon pla, en una postura encara molt més planificada per a la posteritat, “treuen el cap” una sèrie de presidents de Catalunya en format de retrat oficial i, a sota i de mides més reduïdes, una sèrie de retrats dels que han estat alcaldes del poble.

El que em va provocar la lectura d’aquesta fotografia va ser la conscienciació de la presència dels retrats oficials en aquests espais. A més a més, aquesta presència em va semblar, per associació de culte a la personalitat amb governs totalitaris, una clar símptoma del dèficit democràtic del nostre sistema de govern. Arrel de l’interès que em va generar aquesta “troballa” vaig començar a indagar sobre la normativa relacionada amb la presència dels retrats oficials en aquests espais i vaig començar una activitat de recerca i documentació d’aquestes imatges amb la idea de realitzar-ne un estudi estètic. És d’aquesta manera com vaig començar a construir l’Inventari del retrat polític oficial.

Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported El contingut d'aquesta entrada es troba sota la llicència Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported.Els comentaris estan tancats.